Zou jij in de toekomst een eigen bedrijf willen starten? Zie jij jezelf als een goede verkoper? En vind je het leuk om zaken goed te organiseren? Dan is het profiel Economie en Ondernemen wat voor jou! Je leert hier allerlei vaardigheden die belangrijk zijn voor een ondernemer in de dop. Hoe verkoop je een product? Hoe start je een eigen (online) bedrijf? En hoe communiceer je met klanten? Kortom, alles wat je moet weten voor een bloeiend bedrijf.
Economie en ondernemen
Wat houdt het in?
In het profiel E&O leer je alles over het maken, verhandelen en verkopen van producten. Je maakt kennis met de beroepen die hier bij horen.
Verdeeld over klas drie en vier krijg je verschillende vakken.
Je leert vaardigheden die later altijd van pas zullen komen. Denk aan samenwerken, plannen en presenteren. Deze vaardigheden leer je in praktische (doe-)opdrachten die gaan over hoe het werkt op de afdelingen receptie, inkoop, verkoop, magazijn en reclame.
Bij het profiel E&O horen ook, bij de leerweg BBL, de examenvakken economie en wiskunde. Bij KBL horen de examenvakken economie en wiskunde óf Duits.
Profieldelen en keuzevakken
Er worden vier verplichte profieldelen behandeld:
- Retail & Styling
- Services & Sales
- Stock & Supplies
- Office & Support
Naast je profieldelen kies je vier keuzevakken om je goed voor te bereiden op je vervolgopleiding. De keuzevakken die wij op het Broeckland College aanbieden zijn:
- Organiseren van een activiteit voor een opdrachtgever
- Fotografie
- Milieu, hergebruik en duurzaamheid
- Office management
- Mode en design
- Presentatie en styling
Werkplekken
We maken voor de lessen gebruik van diverse praktijksituaties.
We oefenen met een ontvangstbalie, een winkel met een kassa, presenteerruimtes met vitrines, een fotografiehoek en een magazijn. Daarnaast kan een eigen telefooncentrale ingezet worden om realistisch te kunnen oefenen in gesprekstechnieken.
We werken met een theorie-werkboek en met computeropdrachten via de ELO (elektronische leeromgeving).
Vervolgopleiding en beroepen
Na het vmbo stroom je door naar een vervolgopleiding, bijvoorbeeld het ROC waar je een gerichte beroepsopleiding volgt.
- Wil je richting handel, dan kun je denken aan beroepen als verkoopmedewerker, assistent filiaalmanager, magazijnmedewerker, secretaresse.
- Wil je een creatief beroep, dan kun je denken aan beroepen als stylist, etaleur, vormgever, verkoopmedewerker interieur of modewinkel.