Voor de schoolexamens, waaronder ook het sectorwerkstuk voor het vmbo, stelt de school zelf regels op. Deze regels kunnen van school tot school verschillen. Ze zijn te vinden in het examenreglement en het programma voor toetsing en afsluiting (PTA).
Examens en PTA
Wat staat er in het PTA?
Het programma voor toetsing en afsluiting regelt voor het schoolexamen:
Het PTA is voor de leerling een document waarin hij kan zien welke stof op welk moment door de docent wordt getoetst. Het is voor de leerling een belangrijk document waarin hij vaak zal kijken om te zien aan welke eisen hij moet voldoen bij een bepaalde toets. Leerstof die niet wordt beschreven in het PTA, mag geen onderdeel zijn van een schoolexamentoets.
Verschillend per school
Elke school stelt zijn eigen PTA vast. Dat betekent dat elke school een andere invulling kan geven aan het schoolexamen. Het aantal toetsen en het aantal herkansingen kan dus per school verschillen. Dat mag. Natuurlijk moet het PTA wel voldoen aan de inhoudelijke eisen van het examenprogramma. Het examenprogramma is te vinden op examenblad.nl: een website met alle informatie over de examens.
Individueel PTA
Het PTA kan een individueel karakter hebben. Niet iedere leerling hoeft hetzelfde PTA te hebben. Op onderdelen kan het PTA aangepast worden. Te denken valt aan het opnemen van een Olympiade, deelnemen aan een (buitenschoolse) wedstrijd, bestuderen van een natuurkundig onderwerp buiten de leerstof, enzovoort. Natuurlijk moet het PTA wel voldoen aan de eisen van het examenprogramma.
Controle door onderwijsinspectie en MR
Ieder jaar moet het PTA vóór 1 oktober zijn vastgesteld, aan de Onderwijsinspectie zijn gezonden en aan de leerlingen die dat jaar examen doen zijn verstrekt. De medezeggenschapsraad van de school heeft een instemmingbevoegdheid over de vaststelling of wijziging van het PTA.