1. Home
 2. Nieuws
 3. Vragen en antwoorden coronavirus

Vragen en antwoorden coronavirus

Geen fysiek onderwijs tot en met 9 januari 2022
– Door de aangekondigde lockdown in Nederland tegen de verspreiding van het coronavirus gaan we ook in het onderwijs weer een bijzondere periode in.

Klik hier voor het laatste nieuwsbericht

Er zijn veel vragen over de richtlijnen op school met betrekking tot COVID-19. In onderstaand artikel proberen we daar zoveel mogelijk antwoord op te geven.

Vragen en antwoorden

Hoe lang duurt de sluiting van scholen?

 • Voorlopig zijn de scholen gesloten tot en met 9 januari. Op 3 januari neemt het kabinet een besluit over een mogelijke verlenging van de scholensluiting.

Zijn er uitzonderingen?

 • Leerlingen van klas 3 en 4 komen als het nodig is voor het afronden van hun profielvakken wel naar school. Zij moeten hiervoor hun rooster in Magister raadplegen.
 • Leerlingen van klas 3 en 4 komen naar school voor de geplande SE’s.
 • Voor kwetsbare leerlingen is er de mogelijkheid voor noodopvang tijdens de nog geplande onderwijsactiviteiten. Mocht hier behoefte aan zijn dan kan daarover contact worden gelegd met school via [email protected].

Gaan mijn SE’s wel door?

 • De SE’s (SchoolExamens) worden in de week van 20 december zoals gepland in Magister afgenomen. Leerlingen van klas 3 en 4 komen hiervoor naar school en verlaten direct na het SE de school.

Wanneer krijg ik nu mijn rapport?

 • De rapporten die deze week aan de onderbouw uitgedeeld zouden worden, komen per post.

Wanneer en waar is de mentorles?

 • Komende week is er één online mentorles. Deze komt zo snel mogelijk in Magister. Hierover volgt in de eerste helft van de week meer informatie.

Blijven de mondkapjes verplicht in het schooljaar 2021-2022?

 • In het voortgezet onderwijs zijn de mondkapjes voorlopig verplicht. Verder in dit artikel zijn meer vragen en antwoorden over het mondkapje.

Terug vanuit vakantie buiten Nederland

 • Ben je op reis geweest naar het buitenland? Zorg dat je de geldende regels opvolgt! Ga naar deze site voor meer informatie.

Aan welke maatregelen moet ik me houden?

 • Op het Broeckland College gelden de volgende maatregelen, het is essentieel dat iedereen zich hieraan houdt. Het gaat om de volgende maatregelen:
  1. Bij klachten blijf je thuis en laat je je testen door de GGD.
  2. Zie voor de regels rondom quarantaine Rijksoverheid.
  3. Wanneer tijdens een schooldag klachten ontstaan dan dient deze persoon direct naar huis te gaan. Dit dient eerst gemeld te worden bij de administratie.
  4. Afstand tussen leerlingen en medewerkers is minimaal 1,5 meter.
  5. We wassen regelmatig onze handen en zitten niet aan het gezicht.
  6. Hoesten en niesen gaat in de elleboog of in een papieren zakdoekje.
  7. We dragen een mondkapje (behalve tijdens de les). Bij een aantal vakken kan de docent wél aan de leerlingen verplichten om een mondkapje in de les te dragen.
  8. Leerlingen komen kort voor de lesactiviteit binnen en vertrekken na de laatste activiteit direct naar huis.
  9. Er is het dringende advies gegeven aan alle leerlingen en medewerkers om twee maal per week preventief een zelftest te doen. Dit betekent een zelftest afnemen zonder dat er corona gerelateerde klachten zijn. Want bij klachten geldt: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Zelftesten kunnen worden gehaald bij de administratie.

Hoe lang duurt een lesuur?

 • Het onderwijs start dit schooljaar weer met een normaal rooster. De lesduur is 50 minuten en op donderdagen is de lesduur 40 minuten. Dit heeft te maken met het Nationaal Programma Onderwijs.

Wat is het Nationaal Programma Onderwijs?

Hoe is school te bereiken?

 • School is, buiten de vakanties, bereikbaar tussen 08.00u en 16.00u, op vrijdag tot 14.00u per 0346-262408 en de hele dag per e-mail: [email protected]
 • Voor de vakantieperiode  is er een nood e-mailadres waar bij ernstige situaties een bericht naar gestuurd kan worden. Dit mailadres wordt eens per 24 uur gecontroleerd. Zo blijven we voor dergelijke noodgevallen bereikbaar. Het adres is: [email protected]. Mails van algemene (niet dringende) aard zullen na de vakantie weer worden behandeld en kunnen worden gestuurd naar [email protected].

Wat moet ik doen als er een positieve uitslag uit de zelftest komt?

 • Bij een positieve uitslag gelden de richtlijnen van het RIVM: de leerling blijft thuis en laat zich zo snel mogelijk testen door de GGD.

Mag ik een jas aan in de klas?

 • Het dragen van een jas in het lokaal is tijdelijk toegestaan. Dit mag omdat we de lokalen goed ventileren en het buiten steeds kouder is.

Wanneer heb ik online les?

 • Een leerling die in quarantaine is en schoolwerk kan maken, kijkt via Magister welk schoolwerk gedaan moet worden. Is de verwachting dat een leerling door de coronamaatregelen voor langere tijd afwezig is dan wordt op maat gekeken welke lessen online te volgen zijn via Teams.

Ik ben te ziek om (online) les te volgen. Hoe meld ik mij af?

 • Wanneer je ziek bent en geen schoolwerk kan maken dan kunnen je ouder(s)/verzorger(s) dat telefonisch melden bij school (0346-262408) of per mail ([email protected]).

Hoe kan ik online les volgen als ik geen laptop heb?

 • Voor onderwijs op afstand heb je behalve de schoolboeken ook een digitaal middel en internet nodig (bijvoorbeeld een telefoon, tablet of laptop). Heb je dit niet, dan kan je dit misschien van familie of een kennis lenen. Lukt dit echt niet, neem dan contact op met school. [email protected]

Wat als Magister storing heeft?

 • Magister heeft zo nu en dan storing bij grote drukte. Wanneer het na een korte tijd opnieuw wordt geprobeerd doet Magister het vaak wel weer. Wanneer Magister niet werkt is Teams gewoon bereikbaar voor de online les via de website: htttps://teams.microsoft.com. Klik daarna op het juiste vak.

Zijn er online toetsen?

 • Algemeen voor alle leerjaren: We geven geen online toetsen.

Moet ik thuisblijven als ik alleen verkouden ben?

 • Leerlingen die klachten hebben die passen bij corona blijven thuis en laten zich testen. Je ouders/verzorgers melden dit door te bellen naar school via tel. (0346) 262408. Bij een positieve uitslag (wel corona) blijf je thuis en volg je de aanwijzingen op van de GGD.

Wanneer moet ik me laten testen?

 • Bij klachten die passen bij corona. Wat deze verschijnselen zijn, zijn te vinden op de website van het RIVM onder deze link.

Wat doet de school bij een besmetting?

 • Wanneer er in een klas een besmetting met het coronavirus is, voert de GGD het bron- en contactonderzoek uit. We zullen als school daaraan meewerken. Welke leerlingen in quarantaine moeten is een besluit van de GGD. Ze zullen het geldende beleid van de overheid daarbij gebruiken.
  We zullen de hele klas informeren dat er een coronabesmetting in de klas is. Dit doen we vanaf nu altijd anoniem.
  Een leerling die in quarantaine is en schoolwerk kan maken, kijkt via Magister welk schoolwerk gedaan moet worden. Is de verwachting dat een leerling door de coronamaatregelen voor langere tijd afwezig is dan wordt op maat gekeken welke lessen online te volgen zijn via Teams.

Het is koud in school. Waarom staan de deuren en ramen open?

 • De temperatuur daalt en het wordt frisser, ook binnen! Het advies van onze kant is om dan warmere kleding aan te trekken of bijvoorbeeld een extra trui of vest mee te nemen. We moeten namelijk i.v.m. het coronavirus goed blijven ventileren met de ramen en de deuren open.

Is een mondkapje in school verplicht?

 • Ja. Behalve tijdens de les. Bij een aantal vakken kan de docent wél aan de leerlingen verplichten om een mondkapje in de les te dragen. Daarbij moeten leerlingen op school 1,5 meter afstand houden van medewerkers.

Voor wie geldt de verplichting?

 • Alle leerlingen (ongeacht leeftijd), alle medewerkers en alle bezoekers van het Broeckland College.

Wat is een mondkapje?

 • Wel:      Het mondkapje dient de mond én de neusgaten volledig te bedekken én het doel te hebben om verspreiding van virussen tegen te gaan. Het mondkapje dient zelf (door bijvoorbeeld touw of elastiek) op de mond en neus te blijven.
 • Niet:      De volgende voorwerpen zijn voorbeelden van wat dus géén mondkapjes zijn: trui, vest, jas, sjaal, bandana en gelaatsscherm. Ook een mondkapje dat steeds met de hand vastgehouden moet worden voldoet niet.

Wie zorgt voor het mondkapje?

 • Iedere persoon dient zélf te zorgen voor een mondkapje dat voldoet aan wat hierboven staat. 

Waar is een mondkapje wettelijk verplicht?

 • Bij het binnengaan van de school dragen we een mondkapje (behalve tijdens de les). Bij een aantal vakken kan de docent wél aan de leerlingen verplichten om een mondkapje in de les te dragen.
De makkelijkste manier om het goed te doen, is:
Sta je op: Mondkapje op.
Zet je mondkapje op vóórdat je de school binnenloopt.


Wat zijn nog meer bijzondere situaties?

 • Bij de volgende vakken besluit de docent wanneer er vanuit veiligheidsoverwegingen géén mondkapje mag worden gedragen: LO, M&T, BWI en PIE.
 • Bij de volgende vakken kan door de docent worden verplicht om een mondkapje te dragen: Alle vakken met praktijkgerichte leeractiviteiten (bijvoorbeeld profielvakken, techniek en KCV).

Is er een uitzondering voor leerlingen met bepaalde medische aandoeningen?

 • Op basis van een medische verklaring kan een uitzondering worden gemaakt door de directie van school. Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Tot wanneer geldt de verplichting tot het dragen van een mondkapje?

 • In de wet is opgenomen dat dit voor onbepaalde tijd is.

Wat gebeurt er wanneer je toch geen mondkapje draagt?

 • Het Broeckland College zal de wettelijke plicht handhaven, net als dat ze dat doet bij andere wettelijke regels en/of huisregels.

Wat als mijn mondkapje gedurende de dag stuk gaat?

 • Wanneer een leerling géén mondkapje bij zich heeft of wanneer deze gedurende de dag onbruikbaar is geworden dan heeft de leerling de mogelijkheid om op dat moment een mondkapje te kopen van school. Dit betreft een wegwerpmondkapje en deze zal met gepast geld betaald moeten worden. Een mondkapje kost € 0,20.
Deel dit bericht
Menu
X